Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Január 29. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Sem belföldön, sem külföldön nem tudni magyar koronavírusos fertőzöttről

Sem belföldön, sem külföldön nem tudni magyar koronavírusos fertőzöttről

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sem belföldön, sem külföldön nem tud koronavírus-fertőzésben érintett magyar állampolgárról

- közölte a KKM-et vezető Szijjártó Péter kedden Budapesten, egy más témában tartott eseményen, újságírói kérdésre válaszolva.

Elmondta, nyolc magyar állampolgár tartózkodik a járvány gócpontjának számító Hupej tartományban, közülük heten kívánják elhagyni a térséget.

Ők egy evakuációs akcióban, légi úton tudják majd elhagyni a területet - tette hozzá a miniszter, jelezve: az európai uniós (EU-) tagországok között szoros koordináció működik, a franciák, németek, portugálok szervezik állampolgáraik kimentését, légi úton.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország mindhárom országgal felvette a kapcsolatot, hogy a Kínát elhagyni akaró hét magyar kiutaztatását meg lehessen szervezni.

Hozzáfűzte, a külügymisztérium konzuli szolgálatai 24 órás ügyeletet tartanak, és az érintett magyar állampolgárokkal folyamatos kapcsolatban vannak.

A külügyminiszter elmondta, a Hupejben tartózkodó nyolc magyar közül hatan a tartomány székhelyén, Vuhanban vannak, ketten pedig Hupej más városaiban.

Kitért arra is, hogy a franciák szóban ígéretet tettek arra, hogy ha a szükséges engedélyeket megkapják a kínaiaktól, akkor segítenek a magyar állampolgárok kijuttatásában.

A magyar diplomácia kapcsolatban van a németekkel és a portugálokkal is, hogy adott esetben az ő segítségüket is igénybe lehessen venni - tette hozzá Szijjártó Péter.

A külügyminiszter a Hupej tartományba utazás elhalasztására kért mindenkit. Hozzátette, hogy a KKM folyamatosan egyeztet az EU-tagországok konzuli szolgálataival a más kínai tartományokat érintő esetleges beutazási figyelmeztetésekről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni