Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. November 14. 07:26, szerda | Belföld
Forrás: mti

11 anyaggal bővült a tiltott dizájnerdrogok listája

11 anyaggal bővült a tiltott dizájnerdrogok listája

Egy most megjelent rendelet a meglévő 74 mellett 11 új anyaggal bővítette a tiltott pszichoaktív szerek listáját – mondta el az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-nek.

Rétvári Bence hangsúlyozta: a kormány továbbra is kiemelt figyelmet fordít a dizájnerdrogok elleni küzdelemre. A magyar büntető törvénykönyv „a legszigorúbb Európában” a kábítószerhez köthető bűncselekményekkel szemben.

Fontos a kábítószer-előállítókkal és -terjesztőkkel szembeni szigorú fellépés, hogy jelentősen visszaszoruljon a kábítószeres visszaélések száma, a fiatalok kevésbé legyenek kitéve a dizájnerdrogok és általában a kábítószerek veszélyének - fűzte hozzá.

Az államtitkár közölte: a legújabb kábítószerek terjedésének megfékezésére hatályba lépett egy új miniszteri rendelet, amely az eddigi 74 mellett 11 új anyaggal bővítette a tiltott pszichoaktív szerek listáját.

Emlékeztetett arra, hogy 2012-ben Magyarország teljesen új jogi megoldással, az elsők között reagált Európában a dizájnerdrogok terjedésére.

Elmondta azt is: a büntetőjogi szabályozás szigorúbb és gyorsabban reagál az új összetételű dizájnerdrogok megjelenésére, ami gyorsabb és hatékonyabb rendőri fellépést eredményezett. Mára a lefoglalt mennyiségnek csak 35 százaléka új pszichoaktív anyag, míg 2014-ben a lefoglalt kábítószerek mintegy 70 százaléka új pszichoaktív anyag, dizájnerdrog volt. 2015. január 1-jétől a jegyzéket miniszteri rendelet határozza meg, így a lehető leggyorsabban reagálhatnak a bűnüldöző szervek a megjelenő új szerekre. A tiltólistára nem maga a dizájnerdrog kerül fel, hanem annak úgynevezett törzsképlete, így egy-egy anyag több változata is büntethetővé vált.

Rétvári Bence felhívta a figyelmet: a kormány jelentős forrást biztosít a megelőzésre is, hogy minél szélesebb körben, minél több színtéren elérjék a fiatalokat. A célzott prevenciós programok támogatására 3 milliárd forint áll rendelkezésre. A droghasználat megelőzése és visszaszorítása szintén kiemelt célja annak az 1,9 milliárd forintos programnak is, amellyel a gyermekvédelmi szakellátási intézmények működését segítik. A gyermek- és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális fejlesztése 6 milliárd forintból valósul meg. Az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység fejlesztésére 2 milliárd forint összegű forrást biztosít a kormány - sorolta az államtitkár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.