Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Február 07. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Zömében téli, de jellemzően 5 évnél idősebb abroncsokat használunk

Zömében téli, de jellemzően 5 évnél idősebb abroncsokat használunk

A nonstopgumi.hu és a Használtautó.hu az idei téli szezonban is elvégezte a hazai autósok téligumi-használatára vonatkozó közös vizsgálatát.

Az eredmények azt mutatják, hogy tovább javult a téli gumit használó autósok aránya, a többség ráadásul valamelyik prémium márkás abroncsot használ, ugyanakkor jellemzően öt évnél idősebb téli gumin fut a hazai személyautó-állomány.

A négy Budapest környéki bevásárlóközpont parkolójában, véletlenszerűen kiválasztott 109 autót érintő felmérés adatai összességében némileg kedvezőbbek, mint az előző szezonban folytatott vizsgálat eredményei. A szakemberek ezúttal az autóknak mindössze 9 százalékán találtak nyári abroncsot (2 százalékpontos javulás), a személyautók kétharmada prémium kategóriás téli gumikon fut (12 százalékpontos javulás), és az átlagos profilmélység (5,06 mm) is 3 százalékkal haladta meg a tavalyi értéket. Mindössze a vizsgált autók 12 százalékánál mértek a szakemberek a téli abroncsok esetén előírt 4 mm-esnél kisebb profilmélységet.

„Negatív fejlemény ugyanakkor, hogy a gumik többségének életkora ezúttal is meghaladta az öt évet: már tavaly is 52 százalék volt az öreg gumik aránya, ami az idén 54 százalékra emelkedett – hívja fel a figyelmet Fodor László, a Használtautó.hu marketingvezetője. – Mindez azért nyugtalanító fejlemény, mert a téli gumik, különösen a nem szakszerűen tárolt abroncsok, idővel jelentősen veszíthetnek a tapadási képességeikből.”

A felmérés Budapest vonzáskörzetében készült, télen is aktívan használt autók körében. A teljes országra vonatkozóan vélhetőleg a fentieknél kedvezőtlenebb eredményekkel zárulna egy kiterjesztett vizsgálat, főleg ha az a télen félretett, végig garázsban tartott autókra is kiterjedne – igaz, ez utóbbiak kisebb eséllyel jelennek meg a téli utakon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.