Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. November 13. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vizeletből megjósolható a cukorbetegek szív-és veseproblémája

Vizeletből megjósolható a cukorbetegek szív-és veseproblémája

Az 1-es típusú cukorbetegeknél egy egyszerű vizeletvizsgálat segíthet a szív-és vesebetegségek korai felismerésében, így kezelésében - hívja fel a figyelmet a Health Day.

A fiatal, 1-es típusú cukorbetegséggel küzdők 40 százalékának nagy a kockázata a vesebetegségek kialakulására, ami ráadásul megnöveli a szívproblémák kockázatát is. Ismert, hogy az 1-es típusú diabétesznél a szervezet nem termel inzulint, amely átalakítaná a bevitt cukrot energiává.

A kutatás keretében az orvosok megvizsgálták az összefüggést az albumin nevű fehérje szintje és a vese, valamint a szívbetegség kockázata között. A vizeletben található megemelkedett albumin-szintet a felnőtteknél a két említett betegség rizikójának megállapítására. Ez az első tanulmány azonban, amely megállapította, hogy annak normál mértékben történő változása is fokozott kockázatot jelenthet a fiatalabb páciensek esetében.

A vizsgálat keretébe mintegy 3300, 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő 10-16 éves fiatal vizeletében található albumin-szintet mérték meg, valamint szintén megvizsgálták a vese-és szívbetegség korai jeleit.

Azoknál, akiknek az albumin szintje 30 százalékkal magasabb volt a normálisnál, de még így is az elfogadható tartományon belül van, már látszottak a vese-és szívbetegség előjelei.

A következő lépés az lesz, hogy megnézzék, vajon a betegségek kezelésére használt sztatinok vagy vérnyomáscsökkentők megelőzik-e a szív vagy veseproblémákat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk