Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Május 30. 13:55, csütörtök | Belföld
Forrás: mti/police.hu

VIDEÓT tett közzé a rendőrség a dunai hajóbalesetről!

VIDEÓT tett közzé a rendőrség a dunai hajóbalesetről!

Büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálják, mi vezethetett a szerda esti dunai hajóbalesethez - közölte Pál Adrián rendőr ezredes az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese elmondta, hét halottat találtak és továbbra is 21 eltűntet keresnek a Duna teljes déli szakaszán.

Közölte, halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt indítottak eljárást ismeretlen tettessel szemben.

Ismertetése szerint szerda este 21.05-kor történt a baleset, az első telefonos bejelentés 10 perccel később érkezett a tevékenységirányítási központhoz arról, hogy két hajó a Margit hídnál összeütközött és emberek estek a vízbe.

Az ütközés után a Hableány nevű hajó oldalára fordult és nagyon gyorsan, hét másodperc alatt elsüllyedt. A Dunai Vízirendészeti Kapitányság első hajója 21.29 perckor érkezik a helyszínre, ekkor kezdik az "elsődleges intézkedéseket".

Az MTI kérdésre azt közölték, a Viking Sigyn hajó "svájci illetőségű céghez tartozik", kapitánya pedig ukrán állampolgár, akit már meghallgattak a balesettel kapcsolatban.

Kérik: aki látta a balesetet, azonnal jelentkezzen a rendőrségen.

Pál Adrián szerint a dunai hajóbaleset felvételein az látszik, hogy az ütközés előtt a Hableány turistahajó befordult a Viking szállodahajó elé, azt követően történt a tragédia.



A felvételeket értelmezve elmondta, a videón az látható, hogy "hegymenetnek, északnak" tart mindkét hajó, és amikor beérnek a Margit híd két pillérje közé, a Hableány "valamilyen oknál fogva" befordul a Viking elé, a Viking pedig megborítja a kishajót, amely hét másodperc alatt elsüllyed.

Elmondta, a baleset helyszínéhez érkeztek a katasztrófavédelem, a rendőrség, a Terrorelhárítási Központ, a mentők, a honvédség, az önkéntes tűzoltóegyletek, a polgárőrség és a vízügyi igazgatóság munkatársai.

Az ezredes közölte, amíg a hatóságok szakemberei a helyszínre érkeztek, addig civilek a balesethez közeli hajókról mentették a vízbe esett embereket, akiket később három kórházba szállítottak, mind könnyebb sérültek. Hozzátette: az ő kihallgatásuk is megkezdődött.

Pál Adrián azt közölte, hogy a hajóbalesetnek eddig hét halálos áldozatát találták meg, közülük kettőt azonosítottak. A kimentett hét túlélő mind dél-koreai állampolgár. A Hableány magyar kapitánya és matróza a keresettek között van.

Hozzátette: továbbra is 21 eltűnt személyt keresnek, ez most a hatóságok legfontosabb feladata. Az elsüllyedt Hableány turistahajón 35-en tartózkodtak: 22 nő, 12 férfi és egy gyermek. A kapitányon és a matrózon kívül a többiek turisták, illetve idegenvezetők.

Palotai Zsolt Gábor tűzoltó ezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy a Duna teljes déli szakaszán folyik az áldozatok és a lehetséges túlélők felkutatása; felvették a kapcsolatot a szerb hatóságokkal is. Elmondta, az elsüllyedt Hableányt egy tűzoltóhajó találta meg éjjel 01.08 perckor szonár segítségével.

Közölte, jelenleg egy pontonhíd kiépítése folyik, amiről a búvárok indíthatják a merülést a hajóroncshoz. A mentéshez a Műegyetem hajózási mérnökei is segítségükre vannak - tette hozzá.

Címkék: baleset, duna, hajó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.