Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Július 01. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Van megoldás, ha nem vesznek fel főiskolára vagy egyetemre

Van megoldás, ha nem vesznek fel főiskolára vagy egyetemre

Nem kell kétségbe esniük azoknak a fiataloknak, akiknek első nekirugaszkodásra nem sikerül a főiskolai vagy egyetemi felvételijük.

Az állam nekik két éves ingyenes szakmaszerzésre ad lehetőséget. 'Közeledik a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése, így ideje gondolni arra is, hogy mi lesz akkor, ha nem sikerül felvételt nyerni a hőn áhított szakra' - mondta Virág Gergő, a Klebelsberg Kuno Szakközépiskolát fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke.

Már egy hónap sincs hátra az idei egyetemi, főiskolai ponthatárok kihirdetéséig, amelyet országszerte több tízezren várnak. A tény azonban az, hogy a felsőoktatás elmúlt években megkezdett átalakítása miatt mind több fiatalnak kell felkészülnie arra: nem, vagy nem abban az évben tud tanulmányokat kezdeni abban az intézményben, melyet kiválasztott magának. Ebben a helyzetben, egyáltalán nem 'pótlólagos', hanem a munkaerőpiaci-érték szempontjából reális megoldás lehet az államilag támogatott, zömében két tanéves szakképzés választása.

'Az a 18-19 éves fiatal, akinek első nekirugaszkodásra nem sikerül a felvételije, mérlegelhet úgy, hogy él a jogszabály által biztosított ingyenes lehetőséggel, és két évet szakmaszerzésre áldoz, hogy a következő évben vagy a szakmai záróvizsgáját követően próbálkozzon újra a felsőoktatás világában' - fogalmazott Virág.

'Így olyan, a fenntartásunk alatt működő intézményekben is megszerezhető képesítéseket, érdekes, jó kereseti lehetőségeket kínáló szakmákat lehet megszerezni, amellyel még egy később, esetlegesen sikertelen felvételi esetén is reális esély van a munkaerő-piaci érvényesülésre, azaz egy állás megszerzésére és egzisztencia építésére' - tette hozzá Virág Gergő, a Klebelsberg Kuno Szakközépiskolát működtető oktatási központ vezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során