Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Június 20. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Több a vizsgálat és a kiszabott bírság a NAV-nál

Több a vizsgálat és a kiszabott bírság a NAV-nál

Az elmúlt években megszaporodtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz érkezett közérdekű bejelentések: számuk 2011-ben még a harmincezret sem érte el, tavaly pedig már meghaladta a 37 és fél ezret – közölte érdeklődésünkre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A bejelentők valamivel több, mint a fele – 55-58 százaléka – megőrizte inkognitóját, de szép számmal akadnak, akik névvel, címmel vállalják, amit leírtak.

Így lehet tudni, hogy nem ritkán személyes érintettség is közrejátszik a bejelentéseknél: gyakori, hogy egykori munkaadó, korábbi üzlettárs, elvált házastárs a bejelentés alanya - írja a Világgazdaság.

Sok levelet, e-mailt, telefont kap az adóhatóság azoktól, akik hiába kértek, nem kaptak számlát – ez különösen jellemző az internetes vásárlásoknál –, vagy ha kaptak, arról kiderült, hogy valójában számológép funkciót betöltő, adóigazgatási azonosításra alkalmatlan számológépszalaggal vezették félre a vásárlókat. Nem ritka, hogy a bejelentők saját munkaviszonyukkal kapcsolatban kérik az adóhivatal segítségét, például mert bár teljes munkaidőben dolgoznak, csak részmunkaidőre jelentették be őket, vagy, mert attól tartanak, hogy a munkáltató nem fizeti be a fizetésükből levont adót, járulékokat.

A feltűnő vagyongyarapodással kapcsolatos bejelentésekről még a NAV-nál is úgy látják, hogy azokat számos esetben az irigység, vagy a személyes sérelem motiválja, ettől függetlenül ezek sem mindig megalapozatlanok. Ahogyan azok, amelyek ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem eltitkolásáról, fiktív számlák kibocsátásáról, engedély nélküli szervezett szerencsejáték szervezéséről, vagy pénznyerő automaták üzemeltetéséről szólnak.

A Bűnügyi Főigazgatósághoz érkező ügyekben sokszor előfordul, hogy a bejelentők pontos leírást adnak a feketéző, vagy szerintük adócsalással hatalmas haszonhoz jutó vállalkozások elkövetési módszereiről. A közérdekű bejelentések gerincét itt az adózatlan jövedéki termékek – üzemanyag, alkohol, cigaretta – előállításával, tárolásával, csempészésével kapcsolatos jogsértésekkel kapcsolatos információk adják, de az illegális fémkereskedelemmel összefüggésben is sok bejelentés érkezik.

A bejelentések mellett az ellenőrzések száma is folyamatosan nő. Míg 2011-ben 6460 ellenőrzést zártak le az adószakterületen, addig 2013-ban már 7749-et. A hatékony kockázatelemzési tevékenységnek köszönhetően – ellenőrzések számának növelése mellett – az ellenőrzések eredményessége is nő. Míg 2011-ben egy bevallás utólagos adónem ellenőrzés során átlagosan 6,7 millió forint/vizsgálat nettó adókülönbözetet tártak fel az adóellenőrök, addig 2013-ra az átlagos megállapítás értéke 9 millió forint /vizsgálatra nőtt.

A vizsgálatok során 2011-ben 7 milliárd forint adókülönbözet megállapítás született, 2013-ban a feltárt adókülönbözet összege elérte a 12,5 milliárd forintot. A Bűnügyi Főigazgatóság hatáskörébe tartozó ügyekben 2012-ben és 2013-ban is alaposnak bizonyult a vizsgálatra átadott bejelentések nagy része, viszont az eddigi tapasztalatok alapján erre az évre ez már nem lesz feltétlenül jellemző.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk