Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Október 15. 05:00, hétfő | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Pécsett kutatják a világ legfertőzőbb vírusait

Pécsett kutatják a világ legfertőzőbb vírusait

Szkafanderben és egy bunkernek megfelelő laborban kutatnak Pécsen a maszkos, tetőtől talpig beöltözött laboránsok. A világ legfertőzőbb, főként az állatokról emberre terjedő vírusokat boncolgatják a PTE kutatóközpontjában, fő céljuk, hogy kimutassák az eddig ismert és az új kórokozókat, valamint felmérjék az itthoni elterjedtségüket. Az egységet Magyarországon is egyedülálló módszerekkel védik - tudatta a Duna Televízió Híradója.

Egyelőre a kamerák kereszttüzében mutatták meg, mit tud a Pécsi Tudományegyetem legújabb kutatóegysége, a jövő héttől azonban már csak egy speciális ruhában és maszkban léphetnek be a kutatók a PTE kutatóközpont laboratóriumába, ahol a nyugat-nílusi láz kórokozóját és a súlyos fertőző betegségeket okozó hantavírust kutatják.

A bunkernek is nevezett egységben összesen 3-4 órát tölthetnek a kutatók, mert mentálisan megterheli őket, hogy ilyen kórokozókkal kell dolgozniuk. Jakab Ferenc laborvezető azt mondja, jelenleg Magyarországon, de lehet, hogy egész Közép-Európában is ez a legbiztonságosabb laboratórium. Az ide kerülő vírusok ellen nincs védőoltás. Ezért a tervezők arra is figyeltek, hogy kifelé se jusson az anyagokból. Az a víz például, amivel itt kezet mosnak a kutatók, nem kerülhet ki a csatornába, és az itt elhasználódott anyagokat is fertőtlenítik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:06, kedd | Életmód

Egyre többen választanak több streamingszolgáltatót

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 09:48, hétfő | Életmód

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen, pedig 72 százalékuk szerint fontos a rendszeres testmozgás

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.