Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2024. Január 19. 14:12, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Otthon Centrum: óvatos derűlátás jellemzi az ingatlanpiacot

Otthon Centrum: óvatos derűlátás jellemzi az ingatlanpiacot

Óvatos derűlátás érzékelhető az ingatlanpiacon, részben a hitelkamatok csökkenése, részben a csok plusz bevezetése miatt - közölte az Otthon Centrum (OC) pénteken az MTI-vel.

Soóki-Tóth Gábor, az OC elemzési vezetője szerint az idei év biztató kilátásai már 2023 végén érzékelhetők voltak, az infláció csökkenésével a hitelkamatok megindultak lefelé. A szakember a közleményben kifejtette: vannak kedvező jelek a gazdaságban, a feszes munkaerőpiac további bérnövekedéssel járhat, ami a csökkenő kamatszint mellett hozzájárulhat a kereslet élénküléséhez. A csok plusz megjelenésével nagyjából 15 ezerrel nőhet az adásvételek száma.

Az ingatlanközvetítő elemzési vezetője a lakáspiaci trendről elmondta: míg 2021-ben 160 ezer, 2022-ben 138 ezer, addig tavaly már csak 100-110 ezer adásvétel történt. De az adásvételek száma mellett a földrajzi megoszlás is változott: 2014-15-ben még Budapesten volt a legtöbb adásvétel, ezután a városokban, majd - különösen a falusi csok bevezetése után - a községekben, elsősorban a nagyvárosok körüli agglomerációs településeken nőtt erőteljesen a vásárlások száma. Ezzel szemben 2023 majdnem összes negyedévében már a legtöbb lakóingatlan-adásvétel olyan községekben történt, ahol igényelni lehetett ezt a támogatást, kevéssel megelőzve a városi tranzakciók számát.

Az Otthon Centrum hálózatában értékesített használt ingatlanok közül a családi házaknál 13,3 százalékkal, a téglalakásoknál 10,5, a panellakásoknál pedig 8,7 százalékkal nőtt az átlagos négyzetméterár 2023-ban éves szinten.

Azokban a városokban, városkörnyéki településeken, amelyek a legkedveltebbek a vásárlók körében, további árnövekedésre lehet számítani - fogalmazott Soóki-Tóth Gábor a közleményben.

A 2000-ben alapított Otthon Centrum csaknem 180 irodával és teljes országos lefedettségével rendelkező ingatlanközvetítő hálózat. Az Otthon Centrum a Biggeorge Holding része, amelynek tagjai többek között az ingatlanfejlesztés, ingatlan alapkezelés és az ingatlanfinanszírozás területén végzik tevékenységüket. 2022-ben az Otthon Centrum többségi tulajdont szerzett az ingatlan- és hitelközvetítéssel foglalkozó Open House, valamint a lengyel Freedom, majd 2023-ban az ugyancsak lengyel Investor cégcsoportban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során