Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2014. Október 15. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Őssejttel gyógyítanák az 1-es típusú cukorbetegséget

Őssejttel gyógyítanák az 1-es típusú cukorbetegséget

Új kutatásuk során embrionális őssejteket alakították át olyan működőképes béta-sejtekké a kutatók, amelyek képesek voltak az inzulin előállítására. Ezzel megtették az első lépést az 1-es típusú cukorbetegség lehetséges gyógyítása felé - adta hírül aHealth Day.

Jelenleg az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek naponta többször inzulin-injekció segítségével kell pótolniuk a szervezetük által nem termelt hormont. Ez azonban nem gyógyítja a betegséget.

Ezúttal az injekció helyettesítésére kerestek természetes megoldást, nevezetesen a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek termelődésére a Harvard Egyetem kutató. A vizsgálat eredményeképpen több száz millió ilyen sejt előállítására voltak képesek a szakemberek Douglas Melton vezetésével.

Az állatokba beültetett sejtek hat hónapig éltek a szervezetben, így a vizsgálat következő fázisának kihívása ennek meghosszabbítása lesz. Ezen kívül a szerzők felhívták a figyelmet arra, hogy az állatokon végzett kísérletek eredményei nem feltétlenül replikálhatók az emberi szervezetben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:16, szerda | Belföld

Zuhanórepülésben az ipari termelés

KSH: márciusban 10,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.