Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Szeptember 26. 08:00, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Októbertől élesben működik a HulladékRadar alkalmazás

Októbertől élesben működik a HulladékRadar alkalmazás

Októbertől élesben működik a HulladékRadar alkalmazás - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára pénteken Sümegen.

Boros Anita a Tisztítsuk meg az országot! program települési önkormányzatokat érintő próbaprojektjeinek sümegi helyszínén arról beszélt: az applikáción keresztül jelezni lehet az illegális hulladéklerakóhelyeket, a hulladék mennyiségét, összetételét az ország egész területén. Hozzátette: a próbaidő alatt is közel háromezer bejelentés érkezett több ezer képpel.

Kiemelte: a kormány februárban döntött a klíma- és természetvédelmi akciótervről, ennek részeként az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében kidolgozott program szeptember végéig próbahelyszíneken zajlik.

A legszennyezettebb területek felmérése után különböző típusú helyszíneken vizsgálják a hulladék mennyiségét, összetételét, illetve azt, hogy milyen eszköz- és szakemberállomány kell a lerakott hulladék felszámolásához - tette hozzá.

Döntően vasútvonalak és a közúthálózat mentén, pihenőhelyeknél, benzinkutak környékén, folyópartokon, erdőkben, nemzeti parki területeken, önkormányzati külterületeken és eldugott közterületen jellemző az illegális hulladéklerakás - ismertette.

Közölte: a kormány 13 milliárd forintot biztosított a Tisztítsuk meg az országot! program idei első ütemére, amelyre önkormányzatok, civil és egyéb szervezetek pályázhatnak.

Fenyvesi Zoltán, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője a környezettudatos nevelés fontosságára hívta fel a figyelmet. Örömét fejezte ki, hogy már kormányprogram foglalkozik azzal, hogy megtisztítsuk az országot.

Végh László, Sümeg polgármestere (Fidesz-KDNP) kijelentette: a Veszprém megyei városban régóta szélmalomharcot folytatnak az illegális hulladéklerakókkal szemben. Tájékoztatása szerint a próbahelyszínként kijelölt területen 5600 tonna építési-bontási hulladék található.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni