Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. November 22. 16:39, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Nőtt az e-mailes támadások száma

Nőtt az e-mailes támadások száma

Folyamatosan nő az internetes levelezőrendszereken keresztüli támadások száma,

a harmadik negyedévben főként a közismert csomagkézbesítő és logisztikai vállalatok nevével visszaélve küldték a kiberbűnözők a megtévesztő üzeneteket, amelyekben a melléklet vagy a hivatkozott link tartalmaz rosszindulatú programot.

A biztonságtechnikai szoftvermegoldásokat fejlesztő ESET és az egyik legjelentősebb IT biztonsággal foglalkozó hazai szoftverdisztribútor, a Sicontact Kft. tendenciákról közölt közleménye szerint az áldozatok érzékeny adatainak ellopása és a feloldókulcsért, valamint a nyilvánosságra hozatal megelőzéséért követelt váltságdíj nagyon jövedelmező támadástechnika lett: a harmadik negyedévben 37 százalékkal emelkedtek az ilyen támadási kísérletek.

Megjegyzik, az üzleti kommunikáció alapját képező elektronikus levelezés továbbra is a rosszindulatú programok terjesztésének egyik leghatékonyabb és legelterjedtebb csatornája, és az otthon munkát végző felhasználók is nagy valószínűséggel kattintanak olyan koronavírus-témájú kéretlen levelekre, amelyek különböző átverésekkel próbálkoznak: most például oltásokról, maszkokról; emellett gyakoriak az olyan megtévesztések is, amelyekben állami szervek állítólagos támogatást ígérnek, de érkezhetnek hamis ingyenes letöltések, frissítések népszerű videó- és audiokonferencia alkalmazásokhoz is.

A védekezésről közölték, a szoftverfrissítés mellett fontos például a tartalomszűrés, mert ezzel a kockázatos csatolmánytípusok is letilthatók, valamint az e-mailek engedélyezése és hitelesítése, ahol ellenőrizhető, hogy mely felhasználók és fiókok jogosultak küldeni az adott domainről, valamint a fiókvédelem, például többfaktoros azonosítással. Hozzátették: a felhőalapú eszközök és rendszerek megfelelő védelme is elengedhetetlen az adathalász támadások, káros e-mail csatolmányok és a spam-levelekkel szemben.

Közölték, a zsarolóvírusok történetében ebben a negyedévben volt először olyan, amikor egy támadást emberölésként vizsgáltak, miután meghalt egy zsarolóvírus által megtámadott kórház betege.

A harmadik negyedév adatai szerint újjáéledt a kriptobányászat, amely korábban hét egymást követő negyedévben is csökkenő tendenciát mutatott.

Az ESET összesített kártevőlistájának élén a harmadik negyedévben tíz olyan trójai kártevő áll, amelyek elsősorban felhasználói megtévesztéssel kombinált támadásokhoz kapcsolódnak: állítólagos nyereményjátékok, lottónyereményekről szóló értesítések, amelyek hivatalos szervek, pénzintézetek nevében érkeznek.

Címkék: email, támadás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során