Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Június 20. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem okoz gondot a gázstop

Nem okoz gondot a gázstop

A kormányzat és az iparági szereplők szerint több hónapra elegendő gázkészlet áll rendelkezésre a hazai tárolókban.

Ezért abban az esetben sem sérülne a lakossági gázszolgáltatás, ha északkeleti szomszédunk egyik napról a másikra leállítaná a szállítást - írja a Magyar Nemzet.

Továbbra is zavartalanul, a szerződéseknek megfelelően érkezik földgáz hazánkba Ukrajna felől – közölte a lappal az FGSZ Földgázszállító Zrt. A társaságnál aziránt érdeklődtünk, hogy a szállításban okozott-e problémát a Testvériség vezetéket ért robbanás. A tájékoztatás szerint ha leállna az Európai Unióba irányuló gázexport, akkor hazai kitermelésből, a tárolókban lévő készletekből és a nyugati behozatalból fedezni lehetne a hazai igényeket. Szükség esetén a fogyasztás korlátozására is sor kerülhet, de ez csak a legvégső esetben érintené a lakossági és más fogyasztókat.

Bár fennakadás egyelőre nincs, az ágazati szereplők és a kormányzat is mind nagyobb figyelmet szentel az energiaellátás kérdésének. Molnár József, a Mol vezérigazgatója szerint az ukrajnai robbanás „az első riasztó jelzés az európai gáztranzitrendszer szempontjából”, még ha a szállítást illetően nem is észleltek zavarokat. Molnár ezzel együtt nem zárta ki, hogy fennakadások lehetnek az Európába irányuló orosz földgázszállításokban.

Az orosz Gazprom a napokban zárta el Kijev előtt a gázcsapot, az ukránok ugyanis nem rendezték 4,5 milliárd dolláros tartozásukat. Korábban már volt ilyenre példa. Az ukránok reakciója akkoriban az volt, hogy az Európába szánt fűtőanyagot használták fel, mire Moszkva ezt a szállítást is befagyasztotta. Most ez a forgatókönyv nem tűnik valószínűnek.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. internetes oldalán elérhető legutóbbi – hétfői – adatok szerint egyébiránt a gáz behozatala és kivitele egyik irányban sem mutat érdemi változást. Ukrajna felől napi 18,7, Ausztriából 12,5, Romániából pedig 3,2 millió köbméter gáz érkezett hazánkba, míg a kivitel észak-keleti szomszédunk felé valamivel több mint kilencmillió köbméter volt. Ez utóbbi hátterében a Világgazdaság szerint francia vagy német gázkereskedők állhatnak. A tárolók kihasználtsága ugyanakkor mérsékeltnek mondható, a Magyar Földgáztároló Zrt. honlapján közöltek szerint az E.ON-tól nemrégiben átvett négy bázison 700 millió köbméter gáz van, ami 16,7 százalékos kihasználtságot jelent. A Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetség által üzemeltetett, hatvanszázalékos kihasználtságú szőregi stratégiai tározóban további 738 millió köbméter gáz található.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.