Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Július 09. 00:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI/Fotó: Balaton Sound Offical Facebook

Megkezdődött a Balaton Sound - 140-150 ezer vendéget várnak a fesztiválra

Megkezdődött a Balaton Sound - 140-150 ezer vendéget várnak a fesztiválra

Zamárdiban szerdán megkezdődött a Balaton Sound, amelyre öt nap alatt 140-150 ezer fesztiválozót várnak a szervezők.

Mint a fesztivál induló napján tartott sajtóbejáráson kiderült, megújult és bővült a programhelyszínek szinte mindegyike. A fesztiválon új elemként megjelennek a sport- és szabadidős programok a vízben és a vízparton egyaránt.

A MasterCard Balaton Sound szervezői szerint a fesztiválon fellépő mintegy 80 fős nemzetközi gárdában a világ top 20 dj-jéből hét ott lesz, köztük Hardwell és a Dimitri Vegas & Like Mike duó. A látogatók összesen 200 produkciót élvezhetnek 15 színpadon és programhelyszínen.

Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója arról beszélt a bejáráson, hogy tavaly több mint 2 millió napot töltöttek el hazánkban a fesztiválokra és egyéb rendezvényekre érkező külföldiek, akik 33,7 milliárd forintot költöttek itt tartózkodásuk alatt. Ez jól mutatja a fesztiválturizmus növekvő tendenciáját. Kitért arra is, hogy a Balaton látogatói túlnyomórészt belföldi vendégek. "Fontos lenne elérni, hogy minél több külföldi érkezzen a Balatonhoz. Az olyan fesztiválok, mint a Sound nagyban hozzájárulnak ehhez" - mondta.

Fülöp Zoltán, a rendezvény egyik főszervezője közölte, hat évre szóló megállapodást írtak alá Zamárdival, az együttműködés több rendezvényre is vonatkozik. Idén nagyszabású rekultivációs munkákat végeztek a fesztivál területén. Több tíz millió forintot fordítottak arra, hogy a tavalyi nagy esőzések miatt tönkrement területek füvesítésére és a vízelvezetés megoldására - hangzott el.

Lobenwein Norbert, a fesztivál másik főszervezője az MTI-nek elmondta, az elmúlt nyolc évben évről évre fejlesztették a helyszínt. Folyamatosan nőtt a zömmel 18-30 év közötti látogatók száma, tavaly már elérte a 145 ezret. Ehhez hasonlóra számítanak idén is. Teltház egyelőre nincs egyik napon sem, de a elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy a hétvégi napok, ha jó az idő, elég hamar teltházassá válnak. A külföldiek 60-70 százaléka Belgiumból és Hollandiából érkezik, de sokan jönnek Ausztriából, Szlovákiából, Németországból, Angliából és Olaszországból is. "Ez a fesztivál a nyaralásról a vízpartról és a zenéről szól, ezért idén a vízi sportolási lehetőségek jobb kihasználása, és a strandsportolási lehetőségek megteremtése volt az egyik fő cél. Ehhez sportpályák is épültek" - számolt be.

A "fesztiválváros" megépítésén 300 ember dolgozott nyolc napon át, 80 kamionnyi fémszerkezet szolgált alapanyagul a Sound színpadainak felépítéséhez. A fesztivál területét 15 kilométer hosszú kerítés veszi körül. A vendégek kényelmét 2500 kanapé, fotel és bútor szolgálja, a kommunális ellátást 800 mobil és konténeres vécé biztosítja. A rendre 350 fős biztonsági szolgálat ügyel, és lesz a fesztiválon öt mentőautó, többtucat fős egészségügyi szolgálat, valamint három tűzoltóautó és 300 tűzoltó-készülék. A Sound teljes területén és a környék utcáin 450 takarító dolgozik azon, hogy tiszta legyen a fesztivál.

Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere elismerően szólt a szervezőkről, akik - mint mondta - a Sound megszervezésével már kilencedik éve irányítják a figyelmet a Balatonra. "Ez az egyetlen olyan magyar fesztivál, ahol a külföldiek aránya 50, vagy csaknem 50 százalékos" - mutatott rá. Beszélt arról is, hogy Zamárdi rendezvényhelyszínné nőtte ki magát, több nagy fesztiválnak is otthont ad.

Címkék: balaton, fesztivál, sound

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.