Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Február 28. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Még mindig London a sláger a munkavállalók között

Még mindig London a sláger a munkavállalók között

A külföldön munkát vállaló magyarok első számú célpontja változatlanul Nagy-Britannia: a minimálbérből élő szakképzettség nélküli honfitársaink a fővárosban 80-100, vidéken akár 200 ezer forintot is félre tudnak tenni havonta - írja a Napi Gazdaság.

A külföldön munkát vállaló magyarok fele szakképzettséget nem igénylő területen elhelyezkedő diplomás − mondta a Napi Gazdaságnak Tanay Marcell, az Euwork Munkaközvetítő és Tanácsadó Kft. ügyvezetője. Az állásajánlatokra jelentkezők átlagéletkora 27 év, kétharmaduk férfi, egyharmaduk nő, de mire ténylegesen alkalmazzák őket, közelít a két nem aránya (57, illetve 43 százalék).

A vállalat tapasztalatai szerint sorrendben Nagy-Britannia, Németország és Ausztria a legnépszerűbb célország. A szigetországba érkező magyarok 60 százaléka Londonban próbál szerencsét. A briteknél van a legnagyobb kereslet a szakképzetlen munkaerőre, főleg a vendéglátóiparban, a logisztikában és az egészségügyben. De akár pultosként, pincérként, raktárosként, takarítóként vagy éppen betegápolóként foglalkoztatják a magyarokat, az első évben biztosan nem tudnak elmozdulni a minimálbérnek megfelelő 6,31 fontos órabértől. Az első év után ez feljebb kúszhat 7-8 fontra, de a minimálbérből is félre tudnak tenni a fővárosban 80-100, vidéken 200 ezer forintot havonta − magyarázta lapunknak Tanay Marcell. Hiába drágább az albérlet és a közlekedés, kint annyit spórolnak, mint amennyit itthon megkeresnek − ez a leggyakrabban elhangzó magyarázat az országváltásra. A szakképzett munkaerő 8−12 fontos órabérrel kalkulálhat Angliában.

Az Euwork ügyvezetője állítja, Ausztriában és Németországban már inkább a szakképzett munkaerő érvényesül, a szakszervezetek által kiharcolt ágazati minimum miatt a keresetük legalább 10-12 euró óránként. Az asztalosoktól, ácsoktól kezdve a kőműveseken, festőkön át egészen a szakácsokig, varrónőkig mindenkit alkalmaznak, aki megbízható, és jól dolgozik. A diplomások közül az orvosokon kívül főleg gépészmérnököket, illetve informatikusokat keresnek, utóbbiak közül tavaly azok boldogultak a legkönnyebben, akik applikációfejlesztésre szakosodtak. Ezekben az országokban a képzettség nélküliek is 7,5 eurós órabért kapnak. Tanay Marcell szerint a szakképzettek 300 ezer forintot, a szakképzettség nélküliek ennek a felét, 150 ezret tehetnek félre havonta. A dobogón tehát Nagy-Britannia, Németország és Ausztria áll, de egyre többen mennek dolgozni Hollandiába, Írországba és Spanyolországba is.

Egy magyar orvos Németországban havi 8500 eurót is kereshet, ugyanitt egy szoftverfejlesztő 5000-et, egy idősgondozó-betegápoló 4000-et − derült ki a marosvásárhelyi központú Tjobs SA Napi Gazdasághoz eljuttatott felméréséből, amely a garantált bérminimumok helyett a legmagasabb fizetéseket vizsgálta. E szerint Németországon kívül a havi 3000 eurós jövedelmükkel a Norvégiában letelepedő autószerelők járnak a legjobban. A cég online álláskeresési platformján tavaly a Budapestet és Pest megyét tömörítő közép-magyarországi régióból jelentkeztek a legtöbben külföldi munkavállalásra (35,5 százalék), a Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyét felölelő Nyugat-Dunántúlról pedig a legkevesebben (6,93). Csatlós Orsolya, a Tjobs pr-menedzsere lapunknak elmondta: a 35 és 45 év közöttiek legszívesebben Németországban dolgoznának (53,23 százalék), minden más korcsoportban továbbra is Nagy-Britannia az első számú célország.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során