Városlista
2020. október 24, szombat - Salamon

Hírek

2012. Május 10. 07:01, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Még mindig a Balaton a legnépszerűbb

Még mindig a Balaton a legnépszerűbb

A hazai célpontok közül még mindig a Balaton a legnépszerűbb, az idelátogatók több mint 7 éjszakát terveznek eltölteni a tó körül.

A tartalmas pihenésben az igen széles programkínálat is segít, így nem csak a vízparton érdemes fürdőzni. Az idén utazni vágyók 72 százaléka tervez belföldi pihenést a főszezonban, május és szeptember között a legnépszerűbb ilyen úti cél pedig továbbra is a Balaton – derül ki a Magyar Turizmus Zrt. reprezentatív felméréséből.

A tavalyi évhez képest nőtt azok száma, akik itthon hosszabb, 4–7 éjszakás üdülésre készülnek. A belföldi utazások átlagos hossza a tervek szerint meghaladja majd az 5 éjszakát. A leghosszabb időt, több mint 7 éjszakát a Balatonnál szeretnék eltölteni a vendégek. Ez utóbbi szám komoly növekedést jelent, hiszen két évvel ezelőtt a tervezett utak a tónál még két nappal rövidebbek voltak. A belföldi utazást tervező háztartások átlagosan mintegy 102 ezer forintot szánnak erre a célra, mintegy 60 százalékuk ugyanis fizetős szálláshelyet szeretne igénybe venni. A Balaton parton és környékén a zimmer frei-ek mellett napjainkban a szálláskínálat a színvonalas családi panziótól egészen a wellness szállodáig terjed, így mindenki megtalálja a pénztárcájának megfelelőt – állítja Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője. A szakember szerint a tó komoly előnye más desztinációkkal szemben az igen széles kulturális és szabadidős programkínálat.

A keszthelyi Festetics kastély számos állandó és időszaki kiállításnak ad helyet, amelyet évente mintegy 200 ezer látogató tekint meg. A főúri életformát bemutató tárlat mellett az elmúlt korokba enged betekintést a Vadászati múzeum vagy a nemrég megnyílt Hintómúzeum, és amíg a kisebbek körében a Történelmi Modellvasút kiállítás a népszerű, addig a felnőttek a kastély pincéjében a bormúzeumként és borászati bemutatóhelyként is működő Balatoni Borok Házát keresik fel. A kastélyparkba évente 70 ezer egynyári virágot ültetnek a nyírott pázsitba illesztett ágyásokba; a vadgesztenyefák, a török mogyoró, az orgonák, a fekete fenyők mellett két klasszikus szépségű japánakác is található az óriási kertben. Az idei évtől ráadásul az Eiffel tervei alapján épült Pálmaházban új nemesítések is érkeztek, a legkülönlegesebb növényeknek minden bizonnyal a Szicíliából hozott 400 különböző virágú trópusi hibiszkusz, frangipani - ez az a növény, amelyből Hawaiion a virágkoszorút fonják - és a golgotavirág számítanak majd. Szintén emlékezetes élményt jelenthet a kastélyhoz közel található Georgikon Majormúzeum és Élménygazdaság, ahol a korabeli gazdálkodást, régi szőlő és gyümölcs tájfajtákat, szántóföldi, konyhakerti és fűszernövényeket, valamint az őshonos haszonállat fajtákat mutatják be.

A nyugat-balatoni térségben nem fognak azok sem csalódni, akik az aktív pihenést keresik. A régióban zajló fejlesztéseknek köszönhetően egyedi kerékpáros-barát településhálózat jött létre. Olyan kerékpárkölcsönző hálózat épült ki, amely lehetővé teszi, hogy a kerékpározni szándékozó turisták a Tourinform irodákban kölcsönözött kerékpárokat akár a térség egy másik településének irodájában adják le. A kerékpáros turizmus fejlesztése érdekében utcai tárolók, kerékpáros közlekedési táblák és információs táblák kerültek több helyen is elhelyezésére. A települések közül Gyenesdiáson hetente több alkalommal is vezetett kerékpáros túrák indulnak.

Sőt, a két kerék mellett vezetett gyalogtúrákat is kínálnak a Keszthelyi-hegységben. A természetet és mozgást kedvelőknek így akár a strandszezonon kívül, illetve hűvösebb idő esetén is kínálkozik kikapcsolódási lehetőség. A dolomit hegyek és a változatos élővilág persze akár csak egy könnyebb séta keretében is megismerhetőek, míg a kicsit hosszabb felfedezőutaknak Balatongyörök lehet a kiindulópontja. Itt nem csak a nordic walking, de a geocaching szerelmesei is megfelelő feltételeket találnak. Itthon már rengeteg geoláda várja a kincsvadászokat, a Keszthelyi-hegységben azonban maga a táj, a geológiai képződmények és geomorfológiai formák szintén komoly kincsei a vidéknek. A bérelhető gps készülékek segítségével nem csupán ennek az új fajta kikapcsolódásnak a megismerésére nyílik mód, de a környék különleges állat- és növényvilága is megismerhető.

Az izgalmas programoknak azonban még nincs vége, a golfozni vágyók a szintén balatongyöröki Golfclub Imperial Balaton hamarosan 18 lyukúra bővülő pályáján a víz közvetlen szomszédságában üthetik a labdát. Az ingyenesen használható Driving Range, Putting és Chipping Green pedig arra is lehetőséget nyújt, hogy az első lépésekkel megismerkedjünk. Extrém kalandokban sincs hiány a régióban, hiszen a Hévizí-tó közelében száll fel az ország legnagyobb, 18 fő befogadására alkalmas hőlégballonja, ahol a kosárból több mint egy órán keresztül tárul elénk a vidék panorámája. A Keszthelyi-hegység egyik kiránduló központjának, a Nagymezőnek közelében pedig agyaggalamb és bukónyúl lövészetre van lehetőség, de a páratlan természeti környezetben található modern lőtéren a távcsöves puskával is megismerkedhetünk.

A programok ráadásul kedvezményesen vehetőek igénybe, ha valaki rendelkezik az ingyenesen igényelhető West-Balaton kártyával - hangsúlyozza Tar László. Az elmúlt évben indult térségi kedvezménykártyát jelenleg több mint 90 turisztikai szolgáltató fogadja el Keszthelyen, Gyenesdiáson, Vonyarcvashegyen, Balatongyörökön, Zalaszentgróton, Kehidakustányban, Zalaszentlászlón, Balatonszentgyörgyön, Reziben. A kártyarendszerbe néhány hét múlva Hévíz és Zalakaros szolgáltatói is bekapcsolódnak.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 24. 18:08, szombat | Belföld

Az őszi szünetben is biztosított a rászoruló gyermekek étkezése

Az őszi szünetben is napi egyszeri meleg ételt kaphatnak a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű családban élő gyerekek az őszi szünetben, az október 26. és 30. közötti munkanapokon

2020. Október 24. 16:06, szombat | Belföld

Félszáznál több helyen várnak véradókat országszerte

Országszerte több mint 50 helyszínen szerveznek véradást, a helyszínek és időpontok az ovsz.hu és a veradas.hu oldalon követhetők - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) véradásszervezője csütörtökön az M1-en.

2020. Október 24. 14:02, szombat | Belföld

20 ezer hektárral nőtt az ország fával borított területe

A kormányzat célja a klímaváltozás elleni fellépés, amiben jelentős része van az Agrárminisztérium által kezdeményezett országfásítási programnak

2020. Október 24. 13:01, szombat | Belföld

Négy településen már egészségtelen a levegő

Négy településen már egészségtelen a levegőminőség a kisméretű aeroszol részecskék (PM2,5) magas tömegkoncentrációja miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szombaton az MTI-vel.