Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Július 22. 07:06, szerda | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

Légicsapás végzett egy iszlamista terrorvezetővel Szíriában

Légicsapás végzett egy iszlamista terrorvezetővel Szíriában

Amerikai légicsapás végzett Szíriában az al-Kaidából kivált Horaszan csoport vezetőjével, Muhszin al-Fahdival - közölte kedden a Pentagon.

A 34 éves Fahdi július 8-án, egy autóban vesztette életét Szíria északkeleti részén. Az irányítása alatt álló, volt al-Kaida tagokból álló Horaszan csoport az arab országban dúló polgárháború okozta káoszt kihasználva szerveződött meg. Azzal vádolják, hogy részt vett amerikai és európai célpontok elleni támadások szervezésében.

A kuvaiti származású Fahdi a jelentések szerint szoros kapcsolatban állt az al-Kaida 2011-ben megölt vezetőjével, Oszama bin Ladennel. Feltehetően a terrorszervezeten belül ahhoz a szűk körhöz tartozott, amelynek előzetes tudomása volt a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokról. Fahdi az ezt követő, Afganisztán elleni amerikai támadás elől Iránba menekült.

Az amerikai hírszerzés és haderő több mint egy évtizeden át próbálkozott Fahdi likvidálásával. Az Egyesült Államok 2012-ben 7 millió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére.

Jeff Davis kapitány, a Pentagon szóvivője szerint Fahdi részese volt egy 2002-ben, Kuvaitban végrehajtott támadásnak, amelyben egy tengerészgyalogos életét vesztette és ugyanabban az évben egy, a jemeni partoknál egy francia tartályhajó ellen elkövetett robbantásnak is, amely megölte a személyzet egyik tagját.

A Horaszan csoport elleni légitámadások tavaly szeptemberben kezdődtek, amikor Barack Obama elnök Szíriára is kiterjesztette az Iszlám Állam terrorszervezet elleni légi hadműveletet. James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója szerint a Horaszan csoport ugyanolyan fenyegetést jelent az Egyesült Államok területére nézve, mint az Iszlám Állam.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.