Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2014. Október 10. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kevés devizaadósért lesz verseny

Kevés devizaadósért lesz verseny

Aki jó adós volt, az ingatlan értékéhez mérten kevés a hitele és magas a jövedelme, az jól járhat a forintra váltással. A többiekért – akik akár a devizahitelesek felét is kitehetik – nem valószínű, hogy versenyeznek majd a bankok - írja aVilággazdaság.

Nem csak a bankok elszámoltatásával, hitelük forintra váltásával is sokat nyerhetnek majd egyes devizahitelesek. Az újonnan folyósított forint lakáshitelek kamata a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint július óta már alacsonyabb a fennálló svájci frank alapú hitelállomány átlagos kamatánál, a meglévő euró alapú lakáshiteleket pedig már az idén januárban lekörözték az új forinthitelek. A szabad felhasználású deviza jelzáloghitelekkel is lassan versenyképessé válnak a forint alapú kölcsönök, amelyek átlagos kamata augusztusban 7,75-8,83 százalék között volt. Ugyanekkor a svájci frank alapú hiteleké átlagosan 7,58, az euró alapúaké 8,18 százalékon állt.

Ha piaci alapon forintosítanak, a törlesztőrészlete annak csökkenhet, aki alacsonyabb kamatúra tudja cserélni a hitelét, ám ez nem biztos, hogy mindenkinek sikerül majd. Mivel a kamatcsökkentési ciklus egyelőre nem folytatódik, a lakáshitelek kamata is közel járhat már a mélyponthoz. A bankok elvileg nem kínálhatnak majd rosszabb kondíciókat a régi devizahiteleseknek sem, mint az új ügyfeleknek, de az új ügyfélkör esetében is nagy az eltérések lehetnek a kondícióban. Az OTP-nél például a legjobb minősítésű ügyfélkör 3,5 százalékponttal alacsonyabb kamaton vehet fel hitelt, mint a legrosszabb kategóriába sorolt kliensek, a K&H-nál 1,8 az Ersténél 1,9 százalékpontnyi eltérés is lehet a két csoport kamatai között. A jobb minősítés feltétele általában az intenzív bankszámlahasználat a hitelt folyósító banknál, a magas jövedelem és a stabil munkahely.

Bár még nem lehet pontosan tudni, hogyan fognak kinézni a kiváltó forinthitelek, az szinte borítékolható, hogy sem azokért az adósokért nem lesz versengés, akik késedelmesen fizetik a kölcsönüket, sem azokért, akiknél magas a hitel/fedezet aránya. Július végén viszont a deviza lakás- és szabad felhasználású devizahitelek csupán 58 százalékát törlesztették pontosan az adósok. Akinek 90 napnál régebbi, a minimálbért meghaladó tartozása van – vagyis nagyjából minden ötödik devizahiteles –, felkerül a Központi Hitelinformációs Rendszer feketelistájára. Az ilyen adósok hitelképtelenek a bankoknál, de aki rendezi a tartozását, az is ott maradhat egy évig passzív státuszban a rendszerben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket