Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Február 07. 13:27, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Két év múlva jön az e-útdíj - fizetős lenne valamennyi városi elkerülő szakasz

Két év múlva jön az e-útdíj - fizetős lenne valamennyi városi elkerülő szakasz

A kormány tervei szerint 2014-ben vezetik be a megtett úttal arányos útdíjrendszert, a teherautósok kilométerenként nagyjából húsz forintot fizetnek majd.

A rendszer már az első évben jelentős bevételt hozna az államnak, ezzel egyúttal több pénz jutna az úthálózat fejlesztésére is – írja a Magyar Hírlap.

Mint arról az Index beszámolt, egy kormányzati előterjesztés szerint a személyautósok, illetve a 3,5 tonna össztömeg alatti (jelenleg D1-es kategória) gépjárművel közlekedők még évekig matricát használhatnának, de az is lehet, hogy egy részük – leginkább az alacsony teljesítményű autókkal közlekedők – idővel minden utat ingyenesen vehetnének igénybe. Az e-útdíj bevezetésekor a D1-es kategóriában közlekedők választhatnának a matrica, illetve a megtett úttal arányos díjfizetés között. A tervezet szerint viszont fizetős lenne valamennyi városi elkerülő szakasz, így az M0-s körgyűrű is.

A kormány még nem tárgyalta az előterjesztést, amelynek egyik változata szerint kezdetben csak a gyorsforgalmi utakon, valamint a forgalmas tranzitfolyosókon kellene a megtett úttal arányos rendszerben díjat fizetni, tíz év alatt pedig a 6650 kilométeres főúthálózaton. A másik forgatókönyv szerint a kezdetektől nyolcezer kilométeren kellene a használattal arányos díjat fizetni.A rendszer kiépítése ötvenmilliárd forintba kerülhet, az e-útdíj az első évben 110 milliárdot hozhat az államnak (a matricabevételekkel együtt), ez az összeg tizenhárom év alatt meghaladhatja a négyszázmilliárd forintot.Ilyen formában több pénz jutna az autópályák és a főúthálózat fejlesztésére.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: e-útdíj, kormány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.