Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Január 31. 17:07, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Jelentősen csökkent a jogtalan letöltések száma Magyarországon is

Jelentősen csökkent a jogtalan letöltések száma Magyarországon is

Jelentősen csökkent a jogtalan letöltések száma Magyarországon, 12 százalékkal kevesebb tartalmat töltenek le illegálisan - tájékoztatta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke pénteken az MTI-t.

Pomázi Gyula közleményében azt írta: folyamatosan csökkent Magyarországon a kalózkodó, jogtalan letöltések száma az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának felmérései szerint. Az SZTNH elnöke arról is tájékoztatott, hogy Magyarországon 2017-ben és 2018-ban egyaránt mintegy 12 százalékkal lett kevesebb jogellenes letöltés. A kimutatás szerint a magyar internetezők havonta átlagosan 12 alkalommal jogellenesen használnak fel védett online tartalmat. Legtöbbször tévéműsorokhoz (sportközvetítések, sorozatok) férnek hozzá ilyen módon a felhasználók, havonta majdnem 8-szor. Ezen a területen a vizsgált időszakban 2,8 százalékkal emelkedett az online jogsértések aránya, a filmek és a zene esetében viszont sokkal nagyobb mértékben 30-30 százalékkal esett vissza a kalózkodás mértéke.

Európában a kalóztartalmakhoz való hozzáférés 15 százalékkal csökkent, ezen belül pedig a legjelentősebb csökkenés a zenék esetében történt (32 százalék). A tévéműsoroknál ez az arány jóval kisebb, csupán 8 százalék az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala online szerzői jogi jogsértésekről szóló új jelentése szerint. A tanulmány a 2017 januárja és 2018 szeptembere közötti időszakban 28 tagállamból gyűjtött adatok alapján készült.

A jelentés szerint a kalózkodás tagállamonként eltérő mértékben ugyan, de továbbra is jelentős problémát jelent Európa-szerte. Az egyes országok között nagy a szórás: míg egy átlagos lettországi internethasználó havonta csaknem 26 alkalommal vett igénybe kalóztartalmakat, addig ez a szám Finnországban mindössze 4. A tanulmány szerint a tagállamok közötti eltéréseket főként az egy főre jutó jövedelem szintje, az egyenlőtlenségek mértéke, az adott nemzeti piac jellemzői, a törvényes kínálat köre és elérhetősége okozza.

Címkék: jogtalan, letöltés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során