Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Február 10. 07:30, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Újabb csörte a Falkland-szigetek miatt

Újabb csörte a Falkland-szigetek miatt

A falklandiak mindaddig bírják London támogatását, amíg britek akarnak maradni.

Jelentette ki csütörtökön a Stockholmban tartózkodó David Cameron brit kormányfő, reagálva az argentin elnök keddi beszédére, amelyben Cristina Fernández de Kirchner az Atlanti-óceán déli részének militarizálásával vádolta meg Nagy-Britanniát.

Az elnök asszony egyúttal közölte akkor: országa hivatalosan panaszt tesz az ENSZ-nél amiatt, hogy a britek egyik legmodernebb hadihajójuk oda vezénylésével súlyosan veszélyeztetik a térség békéjét. Csütörtökön tovább ment, azokra a brit sajtóértesülésekre reagálva, hogy London egy nukleáris tengeralattjárót is a térségbe küld, közölte: kormánya pénteken előadást tart az ENSZ-ben arról, hogy Nagy-Britannia „atomfegyvereket telepít a térségbe".

Cameron pedig - aki skandináv és balti vezetőkkel találkozott a svéd fővárosban - azt mondta erre sajtóértekezletén: „Argentína az ENSZ-nél járva rá fog jönni, hogy az önrendelkezés támogatása a világszervezet alapokmányának egyik fő pontja. A Falkland-szigetek lakói fenn akarják tartani kapcsolatukat az Egyesült Királysággal, és mi gondoskodunk arról, hogy ezt megtehessék, ennek érdekében pedig megfelelő módon megvédjük a szigeteket" - jelentette ki Cameron.

Rafael Correa ecuadori elnök azzal a felhívással fordult csütörtökön a latin-amerikai országokhoz, hogy Argentína támogatására hozzanak büntetőintézkedéseket Nagy-Britannia ellen. „Miért ne hozhatna Latin-Amerika szankciókat Anglia ellen e barbarizmus, XXI. századi gyarmatosítás miatt?" - tette fel a kérdést az elnök Twitter-profilján.

Egyre nagyobb a brit-argentin feszültség a falklandi háború 30. évfordulójának közeledtével. Argentína az év elején ismét megerősítette területi igényét a Falkland-szigetekre, és felszólította a brit kormányt, hogy kezdjen tárgyalásokat a terület hovatartozásáról. Buenos Aires 1982 áprilisában rohanta le a spanyolul Malvin-szigeteknek nevezett szigetcsoportot, ám a 74 napos háborúban alulmaradt a brit haderővel szemben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése