Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2014. Március 02. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Itt a tavasz - szaporodnak a szabadtéri tüzek

Itt a tavasz - szaporodnak a szabadtéri tüzek

Több szabadtéri tűzhöz is vonultak a tűzoltók a héten Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Az egyre enyhébb időjárásnak köszönhetően ugyanis többen választanak szabadtéri programot, így minden év tavaszán visszatérő problémát jelentenek az ilyen típusú esetek. A katasztrófavédelem figyelmeztet, hogy ezek során fokozott figyelmet kell fordítani a tűzvédelmi szabályok betartására.

Különféle okokból gyulladhatnak meg erdők, mezők és tarlók, de a számok azt mutatják, hogy a legtöbb eset emberi gondatlanságra vezethető vissza. A katasztrófavédelem és az Országos Tűzmegelőzési Bizottság éppen ezért kiemelt feladatként kezeli a vegetációtüzek megelőzését, az ezzel kapcsolatos figyelemfelhívást és tájékoztatást.

Az elmúlt évben országszerte valamivel több mint hétezerszer kellett a katasztrófavédelem tűzoltó egységeinek szabadtéri tűzhöz vonulniuk, ezek közül csaknem 4600 alkalommal erdő- és vegetációtűzhöz. Összehasonlításképp, 2012-ben 22 ezer szabadtéri tűzesethez riasztották a tűzoltókat országszerte. A jelentős mértékű csökkenés a csapadékosabb tavalyi időjárás mellett az intenzív hatósági ellenőrzéseknek tudható be. A legtöbb szabadtéri tűz 2013-ban Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében keletkezett.

A szokatlanul korán jött jó időnek köszönhetően már megkezdődött az avar és a növényi hulladékok égetésének időszaka is, ezeknél is fontos a fokozott odafigyelés, hiszen a felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet és életveszélyt jelentő, vagy súlyos kárt okozó tüzek forrásává válhat. Soha nem szabad felügyelet nélkül égetni, és minden esetben gondoskodni kell a lángok eloltásáról. A szabad területen történő tűzgyújtás, továbbá a tarló és a növényi hulladékok égetésének tűzvédelmi előírásait az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: