Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. November 12. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ingyenesen pótolnák az ellopott iratokat

Ingyenesen pótolnák az ellopott iratokat

Ne kelljen fizetniük a személyi igazolvány és a lakcímkártya pótlásáért azoknak, akiknek bűncselekmény vagy tulajdon elleni szabálysértés következtében vesztek el vagy semmisültek meg az iratai – erről nyújtott be törvénymódosítást a múlt héten a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Jelenleg az ellopott személyi igazolvány pótlásának díja 1500, a lakcímkártyáé 1000 Ft. Ezt a költséget az állam vállalná át.

Ha elfogadják, a bűncselekmények áldozatainak január elsejétől elég lesz bejelentést tenniük a fővárosi vagy a megyei kormányhivatalok igazságügyi szolgálatán, és a személyi igazolványt, illetve a lakcímkártyát az eredeti érvényességi idővel és adatokkal illetékmentesen kiállítják. A költségeket átvállalja az állam.

Jelenleg az állampolgárt terheli a személyi okmányok pótlása, függetlenül attól, hogy bűncselekmény áldozata lett, költségmentességet pedig csak kivételes esetben, egyéni mérlegelés alapján engedélyeznek a hivatalok. A módosítással kapcsolatban a közigazgatási tárca sajtóosztálya azt írta: az elmúlt években országszerte eltérő gyakorlat alakult ki a tekintetben, hogy a települési önkormányzatok által működtetett okmányirodák elfogadták-e az Áldozatsegítő Szolgálat által kiállított hatósági bizonyítványt, vagy az ügyfélnek külön költségmentességi kérelmet is ki kellett töltenie. Az okmányirodák járási hivatalok alá szervezése után fogalmazódott meg az a javaslat, hogy az okmányirodák működése ilyen szempontból is egységes legyen.

A további részletszabályokat a törvénymódosításhoz kapcsolódó végrehajtási rendelet tartalmazza majd, amelyből az is kiderülhet, hogy online vagy csak személyesen igényelhető-e a dokumentumok ingyenes pótlása - írja a Metropol.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk