Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Április 26. 14:17, csütörtök | Sport
Forrás: Nemzeti Sport Online

Graham Poll bírálta, a Marca elismerte Kassai teljesítményét

Graham Poll bírálta, a Marca elismerte Kassai teljesítményét

A tegnapi Real Madrid–Bayer München BL-elődöntőnek Kassai Viktor és két partjelzője, Erős Gábor és Ring György valamint a további segítők (Fábián Mihály, Vad István, Bognár Tamás) személyében magyar szereplői is voltak.

A csapatnak nem volt egyszerű dolga, ténykedésükről a nemzetközi sajtóban megoszlanak a vélemények, de teljes egészében elmarasztaló kritikát csak a korábbi angol bírótól, Graham Polltól kapott a magyar játékvezető.

NS-VÉLEMÉNY

A vendégek továbbjutásával záruló, Real Madrid–Bayern München BL-elődöntőben Kassai Viktor gyorsan a középpontba került, azt kellett eldöntenie, David Alaba kezezett-e? A válasz: igen. A játékvezetőnek Ring György asszisztens segített meghozni a döntést – az már más kérdés, szándékos volt-e a mozdulat. A másik oldalon befújt büntető körül nincs kérdés, Pepe rácsimpaszkodott Mario Gomezre, egyértelmű volt a szabálytalanság. Pepe gólhelyzetet akadályozott meg, így a piros lap is előkerülhetett volna, igaz, nem volt a német birtokában a labda.

Kassai Viktor eddig huszonnégy BL-meccsén háromszor szaladt mutatóujját a tizenegyespontra irányítva, most fél óra sem kellett kettőhöz.

Látszott, hogy a magyar játékvezető határozottan irányítja az eseményeket, a szándékos belemenéseket egyszer sem hagyta szó nélkül. Álvaro Arbeloa sárga lapja is jogos volt, és ahogy fáradtak a csapatok, úgy kezdtek egyre többet integetni a bíró felé – aki ezt okosan nem vette észre.

A magyar játékvezető mindig akcióközelben helyezkedett, és a két tizenegyes ellenére elmondható, nem akart főszereplő lenni, nem ő akarta eldönteni, ki jusson a fináléba.

NEMZETKÖZI SAJTÓVISSZHANG

Kassai teljesítményéről a legtöbbet talán az árulja el, hogy még a neves madridi lap, a Marca is elismerően szól róla.

„Kassainak igaza volt Alaba és Pepe eseténél" – fogalmaz a játékvezető ténykedését összefoglaló rövid írásában a spanyol sportnapilap internetes oldala, utalva az első félidőben megítélt két tizenegyesre.

A cikk kiemeli, a magyar játékvezető a Bayern-játékosok tiltakozása ellenére nagyon határozott volt a büntető megítélésekor, és jogos volt az ítélete, mert Ángel Di María lövése után valóban David Alaba kézzel ért a labdába.

„A magyar bíró a Real Madridot is sújtotta, amikor Pepe meglökte Gomezt" – fogalmaz a Marca, amely ugyanakkor jogosnak vélte ezt a tizenegyest is. A büntetők jogosságát a másik spanyol sportlap, az As sem vitatta.

A worldreferee.com szakportál vegyes véleményt alkotott: „Kassai Viktor nyolcas, kilences osztályzatot fog kapni teljesítményéért, amivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a mérkőzés nem torkollott káoszba. A játékvezető hozzájárult a folyamatos játékhoz, nem akadályozta azt.”

A cikk szerzője több éles kritikát is megfogalmazott, de hangsúlyozta, hogy kézben tartotta a mérkőzést és összességében a hírnevének megfelelően ténykedett.

A magyar játékvezető teljesítményét ugyanakkor nem mindenütt egyformán ítélték meg. A korábbi FIFA-bíró, Graham Poll a Daily Mail honlapjának adott értékelésében őrült tizenegyesnek nevezte az Alaba kezezéséért befújt tizenegyest.

„A nagy nyomás befolyásolta a magyar bírót, tudom, hogy mit jelent ez, mert 2000-ben én vezettem a Bayern és a Real közötti elődöntő visszavágóját (2–1-re a bajorok nyertek, de a spanyolok jutottak tovább Münchenben – a szerk.). A Real Madrid egy őrült tizenegyest kapott, mert Alaba kezezése nem volt szándékos. Kassai hibáját fokozta az Alabának felmutatott sárga lap, ami miatt ki kell hagynia a döntőt. A szurkolók azt szokták mondani, hogy amikor egy bíró úgy érzi, tévedett, megpróbál kompenzálni. Ez történt a Bayernnek megítélt tizenegyesnél, amikor Gomez feldobta magát a Pepével történ érintkezés után. Kassai esélyt sem adott az asszisztenseinek, hogy segíthessenek neki, így rossz döntések születtek" – fogalmazott Poll, akinek játékvezetői ténykedése többek között arról maradt emlékezetes, hogy a 2006-os világbajnokságon, a Horvátország–Ausztrália (2–2) meccsen háromszor mutatta fel a sárga lapot Josip Simunicnak, de elfelejtette kiállítani a horvát játékost.

Érthető módon a német sajtó nem Kassai Viktorral van elfoglalva a tegnapi meccs után, de azért jelzés értékű, hogy – Pollal szemben – egyetlen forrás sem emeli ki, hogy a magyar bíró különösen rosszul végezte volna a dolgát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Sós Csaba: Milák egyedi utat jár, de jóval előrébb tart, mint amire számítani lehetett

A szövetségi kapitány szerint Milák Kristóf egyedi utat jár be, és az úszók pénteken zárult országos bajnokságán jobban teljesített, mint amire ő számított.