Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Július 29. 07:17, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Gépkatasztrófa a Liszt-reptéren

Gépkatasztrófa a Liszt-reptéren

Leszállás közben megcsúszott és egy földön guruló repülőgépbe csapódott egy Boeing 737-es a budapesti repülőtéren. A környéket robbanások rázták meg, a gépeket tűz borította be a gyakorlat forgatókönyve szerint.

Csütörtökön hajnalban, forgalommentes időben tartották meg a kényszerhelyzeti katasztrófavédelmi gyakorlatot a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A forgatókönyv szerint egy landoló B-737-es megcsúszott a leszállópályán, s belecsapódott egy guruló Tu-154-es teherszállító repülőgépbe. A két gépet elborították a lángok, majd hatalmas robbanások rázták meg a környéket. A gyakorlaton résztvevők - a Repülőtéri Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a repülőtéri Polgári Védelem, az Országos Mentő Szolgálat, a Budapest Airport Fegyveres Biztonsági Őrsége valamint a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság emberei - komoly feladat előtt álltak, mivel több utas súlyosan megsérült, veszélyes rakomány, sőt egy fegyveres légimarsall is tartózkodott az egyik gépen.

Az alaposan előkészített gyakorlaton a tűzoltóknak igazi kerozintüzet kellett elfojtaniuk a kiszuperált gépek alá helyezett hatalmas tálcákból, a mentősöknek élethű „sérülteket” kellett ellátniuk, a repülőtéri polgári védelem biztosította helyszínt és a mentést, a reptéri fegyveres biztonsági őrök a magasban köröző rendőrségi helikopter reflektorfénye mellett fésülték át az erdőt a sötétben elkóborolt, halálra rémült utasok után kutatva.

A gyakorlat kétórás időtartamára be kellett zárni a budapesti repülőteret, akárcsak egy igazi katasztrófa helyzetnél - erről egyébként a légitársaságokat már időben értesítették. A gyakorlaton most először vetették be a Repülőtéri Katasztrófavédelmi Igazgatóság két vadonatúj osztrák gyártmányú, Rosenbauer Panther típusú 6x6 összkerék meghajtású tűzoltószerét, amit a Budapest Airport vásárolt az RKI tűzoltóinak. (rá)

HavariaPress

Címkék: undefined

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.