Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Június 21. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egymillióval kevesebb a magyar?

Egymillióval kevesebb a magyar?

Tíz év alatt 1,1 millióval csökkent a magukat magyarnak vallók száma a Kárpát-medencében. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet határon túli magyar ifjúság helyzetével foglalkozó konferenciáján elhangzott az is, hogy a 2000-es években egy Debrecen méretű városnyival csökkent a 15-29 éves korosztály létszáma.

A 2000-es évek elején fontos tényező volt az ifjúságnál, hogy ki rendelkezik számítógéppel - mondta Bauer Béla, a Századvég Alapítvány vezető kutatója. 14 évvel ezelőtt a 15-29 éves korosztály mindössze 9 százaléka rendelkezett komputerrel.Hangsúlyozta azt is: egyre gyakoribbá vált az úgynevezett mamahotel, tehát sok fiatal inkább a szülőkkel maradt vagy néhány év különélés után visszaköltözött a családjához.

'2000-ben a 29 éveseknek csak 36 százaléka mondta azt, hogy nincs gyereke. Ez 2008-ban már 68-69 százalék lett' - mutatott rá a vezető kutató. A gyermekvállalási kedv nem csak a diplomások, hanem az alacsonyabb képzettségűek körében is kezdett visszaesni. 2008-ra a 15-29 éves korosztály létszáma egy Debrecen városnyi lakosságszámmal csökkent.

A Mozaik 2011, tehát a határon túli területekkel is foglalkozó kutatás pedig arra mutatott rá, hogy Ausztria kivételével, ahol némileg többen vallották magukat magyarnak, mindegyik szomszédos országban csökkent a magyarok száma. Az anyaországot pedig már akkor több mint 260 ezren hagyták el - mondta Pillók Péter szociológus, a Századvég Alapítvány vezető kutatója.

'Összességében azt lehet mondani, hogy nagyságrendileg az elmúlt tíz évben 1,1 millióan vesztek el a népszámlálás számára magyar identitásúként' - hangsúlyozta a szociológus.

Szintén érdekes megállapítás, hogy Nyugaton, a Muravidéken a magyar fiatalok 3-4 vagy akár 5 idegen nyelven is meg tudnak szólalni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk