Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Július 27. 14:41, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Az okostelefonok árthatnak a szemnek

Az okostelefonok árthatnak a szemnek

Bár az okostelefonok használata rengeteg előnnyel járhat, a szakértők szerint a készülékek az egészségünknek is árthatnak.

Mivel ugyanis a képernyőn minden szöveg apró betűkkel jelenik meg, így a telefont egyre közelebb tartjuk az arcunkhoz, ami szemszárazsághoz vagy fejfájáshoz is vezethet.

A kutatók szerint a jelenség oka, hogy az okostelefonokon immár internetezni vagy könyveket olvasni is tudunk - a betűk azonban annyira apróak, hogy a készüléket nagyon közel kell tartanunk az arcunkhoz ahhoz, hogy lássuk a szöveget. Ezzel azonban nagyon megterheljük a szemünket - írja a Vision Science.

Különösen igaz ez azokra, akik szemüveget vagy kontaktlencsét hordanak, az ő szemük ugyanis alapvetően sokkal erősebben dolgozik azért, hogy tiszta képet alkosson a körülöttünk lévő világról. A megerőltetés miatt pedig olyan tünetek jelentkezhetnek, mint például a szemszárazság, a homályos látás vagy a fejfájás.

Az orvosok szerint azonban ezek a problémák egy egyszerű lépéssel megelőzhetőek: növelni kell a készülék által megjelenített karakterek méretét. Ez különösen akkor fontos, ha hosszabb időn keresztül olvasunk a telefonunkon.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutató

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.