Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Június 28. 07:40, kedd | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Az amerikai Legfelső Bíróság megsemmisítette a texasi abortusztörvényt

Az amerikai Legfelső Bíróság megsemmisítette a texasi abortusztörvényt

Az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi Legfelső Bíróság semmisnek mondta ki hétfőn a Texas államban érvényben lévő, szigorított abortusztörvényt.

A testület döntését az abortusz jogának védelmezői győzelemként ünneplik a Legfelső Bíróság washingtoni épülete előtti demonstráción. Az első kommentárok pedig az elmúlt húsz év egyik legjelentősebb döntésének minősítik. A döntést 5:3 arányban hozták meg a bírák, kiszivárgott információk szerint Clarence Thomas konzervatív bíró a lemondását fontolgatja.

A törvény, amelyet 2013-ban az állam republikánus kormányzója a nők egészségének védelmére hivatkozva terjesztett elő, nagyon kevés esetben engedélyezte az abortuszt, és szigorú feltételeket támasztott az abortuszklinikákkal szemben. Az ilyen klinikák mintegy fele azóta be is zárt.

A Legfelső Bíróság írásban is közzétett döntése leszögezi: a törvény olyan súlyos terheket rótt az abortuszklinikákra, melyek nem állnak arányban azokkal az egészségügyi előnyökkel, melyeket el szeretnének érni. Emellett a bíróság úgy foglalt állást, hogy a texasi jogszabály aránytalanul megnehezíti, hogy a nők élhessenek az abortuszhoz fűződő jogukkal, amely az 1973-ban született, úgynevezett Roe kontra Wade ügyben született precedensből fakad, s amely gyakorlatilag biztosítja a nők abortuszhoz való jogát.

Miután a legfelső bíróság döntése országos jogi precedenst teremt, így a texasi abortusztörvény megsemmisítése várhatóan a más államokban érvényben lévő, szigorú abortusztörvények végét is jelenti.

Hillary Clinton, a demokraták várható elnökjelöltje azonnal üdvözölte a döntést, a közösségi médiában úgy fogalmazott: "a döntés győzelem a nők számára Texasban és egész Amerikában. A biztonságos abortusz jogát biztosítani kell, nem csak papíron, hanem a valóságban is".

Barack Obama szintén üdvözölte a döntést. Mint közleményében fogalmazott: a Legfelső Bíróság által megsemmisített texasi szigorítások ártottak a nők egészségének, és alkotmányellenesen akadályozták a nők gyerekszüléssel kapcsolatos döntési szabadságát.

Gregg Abbott, Texas állam kormányzója szerint a döntés miatt "további ártatlan életek kényszerülnek elveszni". A republikánus politikus szerint a legfelső bíróság döntése korlátozza a szövetségi államok törvénykezési szabadságát, hogy megóvják a nők testi épségét és egészségét. Abbott aláhúzta: célja csak az, hogy megvédje az ártatlan életeket, s biztosítsa a legmagasabb szintű egészségügyi és biztonsági előírások érvényesülését a nők számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése