Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Szeptember 29. 09:01, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Az agráriumnak fontos a generációváltás és a szakemberek utánpótlása

Az agráriumnak fontos a generációváltás és a szakemberek utánpótlása

Az agráriumnak végtelenül fontos a generációváltás és a szakemberek utánpótlása - mondta az agrárminiszter Borsod-Abaúj-Zemplén megyei körútját követően hétfőn az MTI-nek.

Nagy István az Agrárminisztérium által fenntartott, miskolci székhelyű Debreczeni Márton Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskolában tett látogatásáról elmondta, az intézményben hentestanulókat és pékeket képeznek, a tárca támogatásával pedig az iskola csontozóüzemét fejlesztik.

A miniszter látogatást tett az egyik sajtgyártással foglalkozó újcsanálosi őstermelőnél a megyaszói Harangod-Mag Kft. és a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt. üzemeiben. Mint elmondta, az ilyen vállalkozások adják a magyar agrárium motorját, a jelenlegi rendkívüli helyzetben különösen fontos, hogy az ország gazdasága támaszkodni tud a stabilan működő hazai cégekre.

Fontos, hogy itt olyan termékeket tudnak előállítani, amelyek elsők a világ élelmiszeripari versenyében - utalt a tárcavezető a növénytermesztéssel, kertészettel és állattenyésztéssel egyaránt foglalkozó Harangod-Mag Kft. által nemrégiben elnyert rangos nemzetközi díjra.

A szerencsi központú, száz százalékban magyar tulajdonú Szerencsi Mezőgazdasági Kft.-ről szólva megjegyezte, a baromi- és a szarvasmarhatenyésztés tekintetében teljeskörű integrációt megvalósító társaság immár mintagazdaságként működik és a térség legnagyobb foglalkoztatójaként tartják számon.

Az itt zajló szakmai munka és technológiai innováció példaértékű, az ilyen vállalkozásoknak köszönhető a magyar mezőgazdaság sikere és stabilitása - jelentette ki Nagy István.

A miniszteri látogatáson részt vett az október 11-i időközi országgyűlési-képviselő választáson a Fidesz-KDNP jelöltjeként a körzetben induló Koncz Zsófia is, aki az MTI-nek elmondta, a tiszaújvárosi központú választókerület rendkívül heterogén, de például a Taktaköz-Harangod térségben a hagyományos mezőgazdaság, az állattenyésztés, valamint a szőlészet és a borászat rendkívüli fontossággal bír.

Koncz Zsófia hangsúlyozta, a következő két évben a két másik mezőgazdasági ágazat mellett a szőlészetben is hatalmas fejlesztések fognak megvalósulni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni