Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. December 09. 18:04, hétfő | Belföld
Forrás: pannonmedia.hu | Füssy Angéla

A vidékfejlesztési miniszter leállította a balatoni halászatot

A vidékfejlesztési miniszter leállította a balatoni halászatot

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter határozatlan időre leállította a balatoni halászatot, a tó egészére és minden halfajra vonatkozóan.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter határozatlan időre leállította a balatoni halászatot, a tó egészére és minden halfajra vonatkozóan – tudta meg a Pannon Média Hírcentrum. Információink szerint felmerült a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt értékesítése, esetleg átadása a balatoni önkormányzatnak. A cég vezérigazgatója értetlenül áll a történtek előtt.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. hivatalos weboldalán csütörtökön délután jelent meg a rövid, velős közlemény, méghozzá indoklás nélkül, mi szerint az illetékes tárcával való egyeztetést követően határozatlan időre felfüggesztették a balatoni halászatot. Füstös Gábor igazgató kérdésünkre akkor azt felelte, megszokott gyakorlat a zord téli időjárás idején néhány hétre, esetleg hónapra leállnak a halászati tevékenységgel. Mint mondta, most csak annyi történt, hogy miután október elseje óta törvényi kötelezettségük van a busahalászatra, a halászatot nem függeszthették fel saját hatáskörben, hanem előzetesen egyeztetniük kellett a minisztériummal. Ezért született a rövid közlemény is.

Füstös Gábor pénteken még kifejezetten cáfolta, hogy bármilyen probléma, mögöttes szándék lenne a halászati tevékenység felfüggesztése mögött. Kérdésünket feltettük a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóosztályának is, akik a mai napon a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának válaszától merőben eltérő magyarázatot adtak a történtekre.

Mint írják, a vidékfejlesztési miniszter a napokban határozatlan időre leállíttatta a halászatot a Balatonon. A lépést az indokolta, hogy a hasznosítót sok támadás és kritika érte az utóbbi időben, melyet meg kell vizsgálni és ezzel egy időben újra kell gondolni a jogosultság mostani rendszerének átalakítását. „A Tisza-tavi modell követendő lehet, ahol az érintett önkormányzatok bevonásával 4 éve egy jól működő, a fenntarthatóságot szem előtt tartó, önszabályozó közösség gyakorolja a halászati-horgászati jogot” – áll a VM hírcentrumunkhoz megküldött közleményében. Ismételten megkerestük Füstös Gábor vezérigazgató urat, aki állítja, semmilyen tájékoztatást nem kapott ez idáig arról, hogy a cég tevékenységével szemben problémák, elégedetlenség merült volna fel. „Ez az információ annyira új, hogy öntől, most hallom először” – kommentálta röviden a hírt Balatoni Halászati Nonprofit Zrt. vezetője. Hozzátette, a november 27-i II. Balatoni Halgazdálkodási Fórumon elhangzottak jól tükrözik a horgásztársadalom hozzáállását a társaság munkájához. (E szerint a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. nem észlelte azokat a kritikai hangokat, melyet a minisztériumi közlemény említ – szerk.) ”További hozzáfűzni valóm jelenleg nincs a kérdéshez” – közölte Füstös Gábor.

A vezérigazgató által említett fórumról saját honlapjukon azt írják, hogy a találkozó kifejezetten baráti hangulatban zajlott. “Mind a horgászok, mint a halgazdálkodásért felelős társaság képviselői a „közös dolgok” megtárgyalására törekedtek, és bizony értették, sőt, meg is értették egymást…A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit ZRt törekvéseit visszaigazolták a jelenlévő horgászok is. Bátran állíthatjuk, hogy soha annyi elismerést és köszönő szót nem kapott még Társaságunk, mint a pénteki Fórumon. Lényegében elismerték, hogy javultak a fogási lehetőségek, nyomon követhetők a telepítések, átlátható a vállalat tevékenysége és széleskörű a tájékoztatás…” – fogalmaz a beszámoló.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére