Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Február 07. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A fiatal diplomások egyharmada tervez külföldi munkavállalást

A fiatal diplomások egyharmada tervez külföldi munkavállalást

A BGF-en végző fiatal diplomás munkavállalók csaknem fele már a tanulmányai befejezése előtt rendelkezik főállású munkaviszonnyal.

A végzés után egy hónappal ez már 54, és további 35 százalék pedig a diploma megszerzését követő legfeljebb 5 hónapon belül talál munkát. A végzettek 79 százaléka a szakterületéhez kapcsolódó munkát végez, 82 százalékuk alkalmazottként. 14 százalékuk dolgozott már külföldön, egyharmaduk jelenleg is tervezi, hogy a következő 5 év során Magyarországon kívül vállal munkát – derül ki a Budapesti Gazdasági Főiskola által végzett kutatásból.

A Budapesti Gazdasági Főiskola felmérése szerint a 2008-ban, 2010-ben és 2012-ben végzett hallgatók 48%-a rendelkezett főállású munkaviszonnyal az abszolutórium megszerzésekor. Azon hallgatók, akik a záróvizsgát követően kezdték az álláskeresést, átlagosan 35 helyre adtak be pályázatot, 6 százalék egy hónapon belül, 35 százalék pedig legfeljebb 5 hónapon belül talált magának állást. Szakmájukban 82 százalék helyezkedett el, nagy többségük állandó jellegű és határozatlan idejű munkaszerződéssel, 14 százalék pedig határozott idejűvel. A megkérdezettek fele végzése óta egyetlen munkahelyen dolgozik, 26 százalék egyszer már váltott állást. Ennél több helyen a válaszadók 19 százaléka dolgozott.

A válaszadók többsége álláshirdetésre jelentkezett, 23 százalék személyes ismeretség révén kapott munkát, 14 százalék esetében a szakmai gyakorlati pozíciót követte állásajánlat, 12 százalék pedig maga kereste fel munkáltatóját állásügyben; 10 százalék korábbi munkakapcsolat révén jutott pozícióhoz.

A frissdiplomások 79 százaléka a végzettségének megfelelő, illetve ahhoz kapcsolódó szakterületek ismereteit alkalmazza munkája során, 21 százalékuk pedig kizárólag a tanult tudományterület ismereteit hasznosítja.

A megkérdezett munkavállalók 61 százaléka valamilyen kereskedelmi, szolgáltatói, vagy idegenforgalmi vállalkozásnál, ipari és építőipari vállalatnál 15 százalékuk, banknál, biztosítónál, vagy egyéb hitelintézetnél 9 százalékuk, költségvetési intézménynél szintén 9 százalékuk dolgozik.

A megkérdezett öregdiákok 82 százaléka alkalmazottként végzi munkáját, 65 százalékuk beosztott diplomásként, 12 alsó-, 9 százalék középvezetőként. Felsővezetőként a válaszadók 3 százaléka dolgozik.

Az egykori hallgatók közül 14 százalék dolgozott hosszabb-rövidebb ideig külföldön, átlagosan 26 hónapig. A célországokat tekintve a legtöbben az Egyesült Királyságban dolgoztak, vagy dolgoznak jelenleg is (18 százalék), míg Németországban és Ausztriában a hallgatók 16-16 százaléka vállalt állást. A külföldön munkát vállalók 52 százalékának teljes mértékben, 40 százalékának részben, 7 százalékának pedig egyáltalán nem kapcsolódott az állása a végzettségéhez. Az öregdiákok 35 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tervez külföldi munkavállalást a következő 5 évben, ugyanennyien zárkóznak el ettől, további 30 százalék pedig még nem döntött a kérdésben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.